År 2015


Jag har funderat fram och tillbaka hur jag ska kunna sammanfatta 2015, det har varit så händelserikt så det var inte lätt.

Vi har upplevt så mycket. Men slutligen kom jag fram till att göra på detta sätt.


Avel/valpar

Rapport på avelsfronten. Mariell de Marque Isar Fylgiabroder ”Aron” har varit utlånad till Tjeckien och Dana på Kennel Pumida. Hans date Napos Meseszep Niki nedkom med 5 hanar + 2 tikar. 3 hanar har flyttat till UK, 1 hane till Atlanta, 1 hane och 1 tik bor kvar i Tjeckien och 1 tik har flyttat till Sverige och finns hos Imsevimses kennel. Sex svarta och en vit. Den ljusa hanen är en av dem som flyttade till UK. ”Bolt” som han kallas har haft stor framgång i utställningsringarna redan och han är den bidragande anledningen till att pappa Mariell de Marque Isar Fylgiabroder blivit utnämd till Top Stud Dog i imoprtregistret ( där finns raserna Piccard, Finsk Lapphund, Bergamasco och pumi) en tävling som hålls varje år i engelska kennelklubben.
”Bolt”


Top Stud Dog 2015


Mariell de Marque Fabel Fylgia-barn som ägs av Chris och Tom på Abiqua Kennel USA fick en kull valpar med Nyirségfia Füge,

2 hanar och 4 tikar. Det var mycket intressant att se variationen av färger. Bara ljusa, fako och fako med mask.


Fabels valpar på Abiqua kennel


Mariell de Marque Frico Fylgia-barn har parat 2 tikar. Lyckodraken Blåeld ”Maja” och resultatet blev 3 hanar + 2 tikar på just Lyckodrakens kennel och Bennaz’ Uu-Uszih Kru-Nhis ”Chili”på Imsevimses kennel, där blev det 1 hane + 3 tikar. I båda kullarna har det blivit både svarta och fakofärgade valpar. I kullen hos Lyckodraken tog vi en parningsvalp, Lyckodraken Spica a Mariell. Hon är utplacerad på helfoder. Jag följer er alla på FB och blir så glad när jag ser att det skrivs att ni håller dem så kära. Frico är en mycket speciell hund.Frico & Maja


Frico & Chili


Lyckodraken Spica a Mariell


Sedan till vår egna uppfödning. Vi valde att inseminera Mariell de Marque Delightful Deal ”Laila” och det med Pumidoro Aramis. Av några miljarder som flög från Italien till Sverige blev det två som kom i mål. 2 svarta granna hanar blev det. Och de har fått namnen Mariell de Marque Maestro Mandarin ”Venom” och Mariell de Marque Monark Maharadja ”Malte”. Malte har vi sålt med bibehållen avelsrätt.


M-kull


Mariell de Marque Monark Maharadja


I slutet av året parade vi Okoska Koroscenko med Apródombi Jeles Jellem en ungersk hane som bor i Helsingfors. Denna gång kom hanen med flyg över en weekend. Vi väntar nu med stor spänning att se om det blir några önskade följder. Båda våra gjorda kombinationer har krävt minutiös logistik. Vi vill tacka alla som har bidragit till att detta skulle vara möjligt.


Okoksa & Puci


Utställning


Här kommer en kavalkad av rasrepresentanter från Mariell de Marque som varit ute i utställningsringarna under året.

Jag kommer inte skriva alla resultat utan ett urval.

Mariell de Marque Maestro Mandarin ”Venom” debuterade på Östergötlands Kennelklubbs Valp/Juniorutställning Mantorp i november. BIR-valp 4-6 månader och BIG-3 med hussemor/handler Lissy Lagmyr. Det är så fantastiskt att få dela detta med en av dem som tom var före oss med pumi i Sverige, Mysopans kennel. Det var faktiskt Lissy som tog hem vår första pumi från Finland, 1983 var hon född.


Mariell de Marque Maestro Mandarin ”Venom”


Lyckodraken Spica a Mariell ”Spica” vår lilla fodertik. Spica gjorde utställningspremiär på Svk FUR-utställningen i Mariestad.

Visad av lånad handler: Elin Berglund. Spica blev BIM-valp


Lyckodraken Spica a Mariell


Mariell de Marque Lotass av Fylgia ”Lotass” och Mariell de Marque Lekatt av Fylgia ”Lekatt” med matte Bibbi och matte Eva har varit på Svk FUR utställningarna och fått excellent på varsin utställning. Lotass i Vreta och Lekatt i Mariestad.


Fr. vänster Lekatt & Lotass


Mariell de Marque Lothus av Fylgia ”Lila” har verkligen haft ett kanonår. Jag ska försöka att inte glömma någon placering eller titel…..Lila har blivit BIS-valp placerad flera gånger på kennelkubbsutställning i Riga. Hon har som junior erhållit inte mindre än 9 titlar. LT JMV, LV JMVA, EE JMVA BALT JMVA EEV-15 EEJV-15 LVJV-15 BALTJV-15 SEJV-15. 5 cert i Finland. På KUR’s specialutställning blev Lila 2:a bästa tik, BIR-junior och BIS-2 junior. Lila har blivit BIG-4 på internationell utställning i Tallin. Hon har även blivit BIG-1 samt BIG-2 på internationell utställning i Jyväskylän i Finland. Kvalificerad till CRUFTSMariell de Marque Lothus av Fylgia 


Mariell de Marque Lemure av Fylgia ”Lemura” samägd med kennel Allways Fox Ready i Danmark. Lemura gjorde premiär med att bli BIS-3 valp i KHKG i januari, hon han också bli BIS-valp i klubben på utställningen i maj. Lemura har även vunnit Cert och BIR i officiell klass under året.


Mariell de Marque Lemure av Fylgia


Mariell de Marque Lhuriz av Fylgia ”Lhuriz”, samägd med kennel Imsevimses. Lhuriz har blivit BIR-valp, Excellent på Svk FUR Specialen i Vreta, CK & 2 bh på SKK Nat. i Askersund, BIR x 2 med cert på internationell utställning i Polen, Polsk Juniorvinnare-15 och kvalificerad till CRUFTS.


Mariell de Marque Lhuriz av Fylgia


Mariell de Marque Loremo av Fylgia ”Loremo” vår prins som är kvar hos oss. Loremo gjorde utställningspremiär i Taulov i Danmark på KHKG utställning, BIS-3 valp, han har blivit BIR valp x 2 i Dortmund då han fick hänga på….på Svk FUR specialen i Vreta var hans första officiella tävling, där blev han BIS-junior och 3:a bästa hane med R-cert, BIR x1 samt BIRx1 i Bremen DE, Svk FUR utställningen i Mariestad blev han BIS-junior och 2:a bästa hane med Cert. Europautställningen i Lilleström NO blev han juniorvinnare (kvalificerad till CRUFTS) och fick titeln JEUW-15. Storslam tog han i på KHKG’s dubbelutställning i Köge, av 4 möjliga BIS placeringar vinner han BIS-junior, BIS-3 vuxen, BIS-2 junior och BIS-2 vuxen. Vi stod häpna men såklart superglada. Vår lille Loremo hade blivit stor. P.S Han blev även Klubbjuniorchampion i KHKG.D.SBIS-1 Junior Loremo


BIS-1 Junior Loremo


Mariell de Marque Kimara Karisma ”Karisma” debuterade på SKK utställning i samband med SV-15. Hon blev där BIR-valp och BIS-3 valp. Placeringar i Bästa tik, 2 svenska cert, 1x BIR och 1x BIM med cert i Tyskland, 2x BIR med cert i Danmark – På dubbelutställningen i Köge i augusti där Kimara dessutom blev BIS-3 på den ena utställningen. 2x BIM i Polen med cert, Polsk juniorvinnare-15 och Kvalificerad till CRUFTS.


Mariell de Marque Kimara Karisma BIS-3


Mariell de Marque Juli en Zafir ”Suvi” ägs av Napos kennel i Finland. Suvi har i år erhållit följande titlar:

FI MVA, EE MVA, LV JMVA, EE JMVA


EE CH


Mariell de Marque Isko Fylgiabroder ”Isko” vann öppen klass med CK på Svk FUR specialen i Vreta. Han har också varit på Bornholm och vunnit 2 BIR, 2 cert och CACIB.


Mariell de Marque Isko Fylgiabroder


Mariell de Marque Isoo Fylgabroder ”Zoo”, agilitystjärnan har hunnit att gå på utställning också. På svensk vinnarutställning slog han till med att bli BIR med cert och CACIB och erhöll SV-15 titlen.


Mariell de Marque Isoo Fylgiabroder SV-15


Mariell de Marque Isar Fylgiabroder ”Aron” har blivit BIR x 2 i Slovakien, BIR x 1 och BIM x 1 i Tjeckien, BIR i Sverige, han kan nu titulera sig Polsk vinnare-15, SE UCH, SK CH (slovakisk CH) och väntar nu på bekräftelse på det Internationella Championatet C.I.B. Isar är kvalificerade till CRUFTS.


Mariell de Marque Isar Fylgabroder


Mariell de Marque Freke Fylgia-barn ”Freke” gick ut på första utställningshelgen för året My Dog 2 och blev BIR samt kvalificerad till CRUFTS. Han blev även BIR i Högbobruk. Bästa hane och BIM på Svk FUR utställningen i Mariestad. (slagen av sin vackra dotter Sue the Invisible Pumidoro ”Mettis”) Freke har blivit italiensk champion i år i samband med World Winner Show, det är stort!


Mariell de Marque Freke Fylgia-barn


Mariell de Marque Frico Fylgia-barn ”Frico” började året med att bli utnämnd till Årets Pumi 2014 i Svk FUR. Min plan var slutföra meriteringen till VDH-champion under 2015, det blev ändrade planer. Höjdpunkterna i ringarna var när han blev BIR, Europasegerwinner-15 och kvalificerad till CRUFTS i Dortmund, BIR på Europautställningen i Lilleström och blev EUW-15 samt när han blev FI UCH på Åland. Dessutom så har F.C.I ändrat sina regler kring reg.nummer i stamtavlan och därmed väntar vi bara på att få det bekräftade Internationella Championatet C.I.B


Mariell de Marque Frico Fylgiabarn BIR på EDS


Mariell de Marque A-lagets Allwin ”Allwin” har haft ett toppen år med sin husse Magnus som handler ( det kunde man inte tro för några år sedan att han skulle bli utnämnd i tävlingen som bästa handler på KUR utställningen ;-), mkt bra jobbat ) Allwins absolut största vinst i år var på KUR där han blev BIR med cert och NO CH (10 år gammal), BIS-3 samt BIS veteran. Han har blivit placerad i bästa hane på både Svk FUR specialen 2:a bästa hane och BIS-3 veteran, på Svk FUR utställningen blev han 4:a bästa hane och BIS veteran. Även på klubbutställning i Danmark har Allwin 2 BIS placeringar i veteranklass.


Mariell de Marque A-lagets Allwin BIS veteran KURMariell de Marque Szpirella Oopszan ”Szpirella” Grand Old Lady. 13 år . SE VV-15 och CK på Svk FUR-specialen är för mig en stor vinst att se henne i så fin form. Larmas dotter……


Mariell de Marque Szpirella Oopszan SV VV-15


Uppfödargrupper Vi har haft HP belönade uppfödargrupper flera gånger under året men några av höjdpunkterna har varit när vår grupp blev BIS-2 i Bremen, BIS-2 x 2 på KHKG dubbelutställning i Köge, BIS-4 på Åland, BIR-uppfödare på Stora Stockholm 2015 samt att vi fick den stora äran att representera rasen i uppfödargrupp på Europautställningen i Lilleström.


BIS-2 i Bremen


BIS-2 i Köge


BIS-4 på Åland


BIR Stora Stockholm 2015


Övriga aktiviteter


Jag skriver här ett litet utdrag av det som hänt under året.

Mariell de Marque Ison Fylgabroder ”Frank” Mariell de Marque Krulle Kapifol ”Krulle” har tagit rallylydnadsdiplom, det är en mycket rolig gren inom lydnad. Rekomenderas verkligen! Frank har även kört agility i massor.


Rally Frank RLN F


Den som annars toppar agility är onekligen Mariell de Marque Isoo Fylgiabroder ”Zoo” Han har kortfattat erhållit titlarna SE AG(HOPP)CH SE AGCH, deltagit i SM och kvalificerat sig till nästa SM i agility. Han har varit supersnabb både i sina lopp och i sin karriär. Allt detta har nämligen hänt innan han fyllt 3 år. Man blir helt mållös och fantastiskt glad och stolt.


Mariell de Marque Isoo Fylgiabroder på SM


Nosework är en relativt ny gren men verkar också vara jättekul och har blivit populärt. Mariell de Marque Isis Fylgiadotter och Mariell de Marque Hector den Ystre har varsin matte som är mycket engagerade inom nosework, båda är instruktörer med kursverksamheter men naturligtvis får deras hundar också vara med.


Carina & Hebbe på Nosework läger


Vallning är flera som prövat, bl a Mariell de Marque Lekatt av Fylgia ”Vessla”, hon är jätteduktig och tycker det är roligt. En som inte bara har prövat är Mariell de Marque Lothus av Fylgia ”Lila” som bor i Finland på Napos kennel. Lila har genomfört Godkänt Anlagsprov för vallning/Herding Instinct Test. Det här med vallningsaktiviteter är ett ämne som jag känner att jag funderar lite extra kring. Det är trots allt de bra vallningsegenskaperna pumi har som gör dem till så bra arbetshundar ”allover” men även till den formbara individen en aktiv familjehund bör vara.


Lila får godkänt på vallanlagsprovet


Och just aktiv familjehund är det jag kommer avsluta denna punkt med……för alla ni med hund från oss är lika mycket värda. Att ni gör roliga saker med er pumi och att dom får vara en i familjen det är det viktigaste. Sedan är det jätteroligt och man blir stolt över alla fina resultat ni presterar ni som valt att jobba aktivt och även tävla. Kort sagt vi är glada när ni känner att ni lyckas.


Mariell de Marque Isek Fylgiabroder – monterhund på HUND 2015Kennelläger


I samband med Svk FUR utställningen i Vreta höll Mariell de Marque tillsammans med Ego Dog’s kennelläger. Vi körde vardagslydnad, spår, agility med instruktörer och hade också bjudit in Marie Söderström som föreläste om hundkroppen. Så roligt att få se alla ”in action”. Det är andra gången vi kör det här konceptet att göra ett läger tillsammans. Vi lär oss på resans gång så 2016 kommer ett lite nytt upplägg för optimering av tiden. Håll utkik, denna gång även med inslag av vallning!Spårning Kennelläger 2015


Lydnadsgruppen kennelläger 2015

Klippkurs

Vi har haft klippkurs på Salong Fyra Tassar i Linköping. Alltid trevligt att hålla kurs hos er. Tack Hanna Casell för att vi har fått vara hos er. Det börjar snart vara tradition.


Klippkurs 2015


CRUFTS


Jag besökte CRUFTS för första gången. Det var en mycket rolig och lärorik upplevelse då utställningar där inte är alls har samma bedömningsordning. Pumi var med på Discovery dog (likt våra rasmontrar på Stora Stockholm)och det var roligt att träffa flera FB vänner i riktiga livet. Vi hade också glädjen att knyta nya kontakter. Och nyheten kom under våren att from juni 2015 är pumi intagen i importregister på Engelska Kennelklubben. Det innebär att de fått en interim standard och får ställas ut. Vi hade haft detta på känn då man gjort stora framsteg inom pumiklubben i UK. Våra planer att själva kvalificera hundar för att delta 2016 på CRUFTS hade redan tagit sin start. Så min resa som jag gjorde detta år tillsammans med Inger & Anna Läppejoki och deras puli Ester samt Gitte Hellström blev en studieresa. Det är inte helt enkelt att resa med hund till Storbritannien. Nu hade vi gjort det en gång. Och vi hade så otroligt roligt. Vi pratade, skrattade, grät och samlade många fina minnen. Så jag vill också här passa på att tacka Inger och Anna för att ni tog med Gitte och mig.


På väg till CRUFTS


Vi har under årets utställningar kvalificerat hundar på olika platser i Europa. Projektet har pågått under hela 2015 och vi har beslutat att åka men 8 av våra kvalificerade pumisar till CRUFTS 2016. Mariell de Marque A-lagets Allwin (C.I.B – internationella champions är kvalificerade), Mariell de Marque Freke Fylgia-barn (My Dog), Sue The Invisible Pumidoro (My Dog), Mariell de Marque Isar Fylgiabroder (Brno Tjeckien) Mariell de Marque Frico Fylgia-barn ( Dortmund), Mariell de Marque Loremo av Fylgia ( EDS Lilleström), Mariell de Marque Kimara Karisma (Poznan, PL), Mariell de Marque Lhuriz av Fylgia (Poznan, PL). Vi har skaffat ATC nummer ( en form av registrering i UK för att få tävla där ) och vi har nu också anmält.


ATC-nummer


Vi har också med en puli i sällskapet så totalt 9 hundar och 10 personer ska ut på detta äventyr.


”Crufts 2016 swedish pumi team” Det ska bli så spännande.


Änglar

Sex nya Mariell de Marque stjärnor har tänts på himlavalvet.

Mariell de Marque Poetry In Motion 16 år

Mariell de Marque Szpirituz Optimuz 13,5 år

Mariell de Marque Spralliuz Oliviuz 13,5 år

Mariell de Marque Virret Yrsa 11 år

Mariell de Marque Oaf like Ravasch 16,5 år

Mariell de Marque Lexxus av Fylgia 11 månader, förolyckad


Importer

Vi har tillsammans med Topamiz kennel hämtat från Ungern en tik vid namn Cseresznyéskerti-Csalfa Zsurló ”Poppy”. Hon bor hos Thomas och Veronica. Framtiden får utvisa om detta kommer bli en hund för avel. Hon och familjens tidigare hund Mariell de Marque Juni en Juvel trivs bra ihop och hon passar bra in hos dom. Tack till Anne-Sofie för fotot.


Zsurló
Foto: A. Green Hansen


Lite kuriosa

Världsvinnartitel för tredje året i rad och för tredje avkomman till Mariell de Marque Vilden Ydor Denna gång i Milano och hunden Pilisi-Kócos Jóbarát WW-15 ( WW-2014 Pilisi-Kócos Jeles, JWW-13 Pilisi-Kócos Jellem) Congratulations both owner and breeder!


BOB & WW-15


Även Mariell de Marque Freke Fylgia-barns dotter Sue the Invisible Pumidora har för andra året i rad erhållit titel från värlsdutställningen. Hon blev WW-15 och förra året JWW-14. Congratulations both owner and breeder!


En kennelintervju har publicerats i ett ungerskt web magasin men här är den engelska versionen. Thanks Zsolt!


http://pumimagazin.blogspot.fi/2015/02/mariell-de-marque-kennel-english.html